Especialistes:

Dr. Robert Rosell, Dra. Sònia Garcia, Dra. Cristina Graner

La periodòncia és l'especialitat que tracta les malalties de les genives.

Si deixem que es faci "sarro", les genives s'inflamaran. Possiblement sagnin, però com sol ser indolor molts pacients no li donen importància i això fa que aquesta inflamació, anomenada gingivitis, vagi cronificant, i comenci a afectar l'òs que hi ha sota de la geniva. En aquest punt ja parlem de periodontitis (que se sol anomenar popularment com "piorrea"). Aquesta periodontitis anirà destruint el teixit que envolta la dent, fins que, en fases avançades, acabarà fent que les dents es moguin i s'hagin d'extreure. Per això és tant sumament important la higiene diària, el més constant i correcte possible. En les malalties periodontals també té molta importància la predisposició genètica que hi tinguem.


Tractament: el millor tractament és la prevenció, o sigui la bona higiene diària, ja que l'òs perdut no es recupera. Però si ja tenim malalties periodontals, el tractament d'elecció sol ser el que s'anomenen "raspats" (també coneguts erròniament com "curetatges"), que consisteixen en eliminar el "sarro" i el teixit inflamatori que hi ha dins la geniva i que provoca la inflamació i la pèrdua d'òs. En casos avançats i molt concrets, pot ser necessari realitzar cirurgies periodontals, que consisteixen en cirurgies de les genives per accedir a les zones de més difícil accés per poder aturar la progressió d'aquesta malaltia tan freqüent.

El professional format en periodòncia li indicarà quin és el tractament d'elecció en el seu cas, després de fer-li una avaluació i estudi convenients.

Imatge evolució enfermetat periodoncitis

Cirurgia mucogingival:

Hi ha dents o implants que perden quantitat i/o qualitat de la geniva que els envolta. Això és perillós ja que si no tenen una bona qualitat de geniva protegint-los, augmenta la inflamació i podem acabar perdent-los. Per solucionar-ho a vegades cal fer injerts de geniva.